Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Mitä on hyvä tietää kun olet ostamassa asuntoa Espanjasta

 

Suosittelemme aina käyttämään apuna alan asiantuntijaa kun olet ostamassa asuntoa Espanjasta. Näin varmimmin vältyt siltä että jokin asuntokaupassasi menee pieleen. Käytännöistä tietämättömänä saatat päätyä pahimmassa tapauksessa hankkimaan ylihintaisen asunnon joka on luultua huonommassa kunnossa, keskellä riitaisaa yhtiötä, ja joka ei itse asiassa edes ole asunto vaan liiketila tai varasto. Suomessakin saa asuntoa ostaessa olla tarkkana että kaikki sujuu kuten pitää, mutta Espanjassa pitää osata olla vieläkin tarkempana. Tämä ei johdu siitä, että Espanjassa oltaisiin jollain tapaa epärehellisempiä, vaan siitä, että tavat ja käytännöt sekä lainsäädäntö ovat täysin toisenlaisia. 

 

Espanjassa kiinteistönvälitysala on vapaa kaikille, ja kiinteistönvälittäjänä hääriikin jos jonkinlaista harrastelijaa. Mitään koulutusta, rekisteröintiä tai pätevyyttä ei alalle tulijoilta vaadita, eikä alaa valvota kuten täällä Suomessa on totuttu. Niinpä kuka tahansa voi tilaisuuden tullen kutsua itseään täysin päteväksi kiinteistönvälittäjäksi, vaikka ei olisi koskaan aiemmin asuntoa myynytkään eikä tietäisi lainsäädännöstä sinua enempää. Myös rakennuttajat ovat usein ensikertalaisia ja vasta kokeilevat siipiään - ja maksattavat omat virheensä asunnonostajilla.

 

Tiedä mitä olet ostamassa

 

Espanjalaiset kiinteistönvälittäjät harvemmin kertovat meille suomalaisille, että maassa kerrostaloasuminen on täysin erilaista kuin Suomessa. Heille kun asunto-osakeyhtiö on täysin tuntematon käsite. Espanjassa kaikki asunnot ovat omia kiinteistöjään. Kauppaa tehdessään ostaja saa siis omistukseensa aina oman asuntonsa erillisenä kiinteistönä, kun Suomessa ostettaessa saa tietyn osuuden asunto-osakeyhtiön osakkeista. Espanjassa ostaja myös on vastuussa omistamastaan kiinteistöstä kokonaisuudessaan; kun putket rikkoutuvat tai vesieristys pettää niin apuun ei tule taloyhtiötä; korjaus on itse järjestettävä ja myös maksettava. Tästä syystä asunnon vakuutusten on syytä olla kunnossa. Mitään taloyhtiöiden yhteisiä suuria remontteja (putki-, julkisivu tms) ei Espanjassa harrasteta.

 

Asunto-osakeyhtiöiden sijaan Espanjassa on käytössä asukasyhdistykset, joiden jäsenet valitaan vapaaehtoisten asukkaiden joukosta. Asukasyhdistyksen toimintaa johtaa yhdistyksen ”presidentti”. Jokaisella yhdistyksellä on myös omat sääntönsä, joihin on hyvä perehtyä. Yhdistys myös päättää vastikeperusteista ja niiden suuruudesta, pääsääntöisesti vastikkeet ovat Espanjassa huomattavasti edullisempia kuin Suomessa (30-60€/kk) ja niillä katetaan yhteisten alueiden (istutukset, uima-altaat, porraskäytävät) kunnossapitokuluja.

 

Valitse välittäjäsi huolella

Ole siis tarkkana, kenen kautta asuntosi ostat. Asuntokauppa käy Espanjassa kiivaana, ja alalla häärii jos jonkinlaista ”asuntokaupan ammattilaista” . Ala on Espanjassa täysin villi, ja epäluotettavien niin sanottujen ”toisen käden kiinteistönvälittäjien” määrä on suuri. Yhtä ja samaa asuntoa on usein myymässä jopa kymmenkunta välitystoimistoa, ja jokainen saattaa pyytää siitä jopa hieman eri hintaa. Näillä "toimistoilla" ei välttämättä ole juurikaan omia toimeksiantoja, ovatpa vain kopioineet toisten yritysten kohteita nettiin ominaan asiakkaita houkutellakseen. Näinollen heillä ei myöskään ole avaimia asuntojen näyttöä varten, saatikka että asunnon paperit ja omistussuhteet olisi käyty läpi ja oikeiksi todettu. Espanjassa on todella tärkeää ostaa asunto vain suuren, hyvämaineisen ja pitkän historian omaavan kiinteistönvälittäjän kautta.

 

Kannattaa olla tarkka myös sen suhteen, kenen rakennuttamasta talosta asuntonsa ostaa. Espanjassa rakennusfirmakin saattaa olla kertakäyttötavara, joka perustetaan yhtä rakennuskohdetta varten ja hylätään heti talon valmistuttua, mahdollisesti velkaisena. Sinänsä valmistumisen jälkeiset vastuut ja takuut ovat rakennusliikkeillä vähintäänkin hyvät, kunhan rakennuttaja vain pysyy toiminnassa niitä noudattaakseen. Takuuremontteja  on huomattavasti helpompi vaatia sellaiselta firmalta, joka vielä on olemassa ja joka on kiinnostunut omasta maineestaan. Monet rakennuttajat myös aloittavat kohteensa ennen kuin kaikki rakentamiseen tarvittavat luvat on edes myönnetty; tämä saattaa aiheuttaa ostajille suuriakin lisälaskuja kun saatava lupa ei sitten vastaakaan sitä mitä tontille on jo rakennettu.

 

Tunne alue

Espanjassa kiinteistönvälittäjä ei yleensä kerro tulossa olevista rakennushankkeista lähialueella. Yleensä siksi, ettei välittäjä itsekään tiedä lähivuosien rakennusprojekteista - eikä tiedä kukaan muukaan. Espanja on maa missä kaikki (myös kaavoitus) muuttuu nopeasti. Asunnon ostaneille on saattanut käydä ikävällä tavalla niin, että aiemmin ikkunasta näkyneen merimaiseman on peittänyt eteen rakennettu talo tai kokonainen kauppakeskus.

 

Espanjassa alueen rakennuskaavan selvittäminen on helpoimmillaankin hankalaa ellei lähes mahdotonta. Monasti parhaan kuvan tulevasta saa katsastamalla lähiympäristön tyhjät tontit; onko niissä sähkökeskusta vai ei; jos on niin tontille todennäköisesti rakennetaan jotakin joskus. Toisaalta tontille pystytetty taulu tulevasta rakennuskohteesta saattaa hyvinkin olla ollut paikoillaan kymmenen edellistä vuotta ja pysyä tontilla vielä seuraavatkin kymmenen vuotta ilman aikomustakaan rakennustöiden aloittamisesta. Parasta onkin asioida sellaisen kiinteistönvälittäjän kanssa, jolla on paitsi alueen asiantuntemusta myös aitoa asiakaspalveluasennetta ja halua ottaa selvää asioista. 

 

Asuntojen laatu

Espanjassa rakennuttajan työn laatu pitää tuntea jo etukäteen; tietyt rakentajat tekevät erinomaisen hyvää jälkeä ja tietyt taas erinomaisen huonoa. Siksi tässäkin kohtaa osaavan ja rakennuttajia tuntevan kiinteistönvälittäjän apu on tärkeää.

Nykyään rakennusvalvonta ja -tarkastaminen ovat Espanjassa pääsääntöisesti hyvässä hoidossa. Vanhempien asuntojen laatuongelmat näkyvät yleensä huojuvina parvekekaiteina, kallistumien puuttumisena kylpyhuoneissa, heikkoina ääni- ja vesieristyksinä ja toimimattomina sähköpistokkeina. Pääsääntöisesti 2000-luvulla tehtyjä rakennuksia voidaan pitää hyvälaatuisina; kun ne on tehnyt luotettava ja hyvä rakennusliike. Eikä vanhemmissakaan asunnoissa yleensä varsinaista vikaa ole, kunhan hyväksyy niiden ominaispiirteet kuten huonon äänieristyksen. Oman haasteensa asuntojen kunnolle antaa meren läheisyys ja alati paistava aurinko, huoltomaalauksia saa Espanjassakin tehdä verraten usein.

 

Valmistaudu lisäkuluihin

Espanjassa uusi asunto ei lähtökohtaisesti sisällä mitään muuta kuin seinät ja niihin kiinnitetyt kaapistot. Hinta siis ei sisällä keittiön koneita eikä laitteita, ei kylpyhuoneen suihkuseiniä, ei ilmastointia eikä valaistusta. Espanjassa  myös asunnon ulkopuolella olevasta varastokopista ja autopaikasta pitää monesti maksaa erikseen. Sekin kannattaa huomioida, ettei uusissakaan kerrostaloissa yleensä ole yhteisiä varastotiloja kuten polkupyöräkellareita. Espanjassa fillareita säilytetäänkin mielellään käytävällä tai parvekkeella (kuten pesukoneitakin). Käytetyt asunnot taas myydään yleensä kalusteineen päivineen, mikä toki helpottaa itse muuttoprojektia. Itselle epämieluisista kalusteista pääsee kyllä myöhemminkin eroon Espanjassa hyvin toimivien kierrätyskeskusten kautta.

 

Käytettyjen asuntojen hinnoissa saattaa olla hieman tinkivaraa, mutta ei kuitenkaan samalla mittakaavalla kuin Suomessa. Monesti hintaneuvotteluissa puhutaan vain satasista kun tarjouksia ja vastatarjouksia tehdään. Uuteen asuntoon taas kannattaa tinkimisen sijaan yrittää saada kaupanpäälliseksi tai ainakin sopivaan pakettihintaan kaikki keittiön koneet ja laitteet jne. Kuumimmillaan kauppa käy kevät- ja kesäkuukausina, ja silloin nopeus on valttia kun haluttu asunto osuu kohdalle. Uudiskohteet on syytä varata heti kun haluttu asunto löytyy, niiden liikkuvuus on vielä nopeampaa.

 

Espanjassa kaupankäynnin kulut ovat huomattavasti suomalaisia suuremmat: varainsiirtovero on 10%:n luokkaa ja lisäksi tulevat notaarikulut sekä erilaiset leimaverot jne. Yhteensä onkin hyvä varautua asunnon hinnan päälle tuleviin noin 13-15% lisäkuluihin. Asuntoa hankkivan on syytä varautua hakemaan myös Espanjalainen henkilötunnus (N.I.E) sekä paikallinen pankkitili. Monesti helpoimmalla pääsee kun valitsee itselleen luotettavan juristin asiainhoitajaksi ja tekee tämän kanssa notaarilla vahvistettavan valtakirjan. 

 

Asuntokauppaprosessi Espanjassa on paitsi suomalaista kalliimpi myös huomattavasti pidempi. Hyvä on huomioida, että mikään tarjous ei hyväksyttynäkään ole sitova ennen kuin asunnosta on myös maksettu käsirahaa vastaava varausmaksu (yleensä 6.000 euroa). Varausmaksun maksamisen jälkeen laaditaan yleensä esisopimus ja valtuutetaan oma asianhoitaja käymään läpi asunnon paperit ja asuntoon liittyvät sopimukset. Kun kaikki paperityöt on selvitetty, päästään sopimaan itse kaupanteon ajankohdasta. Yleisesti ottaen on hyvä varautua siihen että kaupantekoprosessi kestää noin 8-12 viikkoa. Asunto luovutetaan ostajalle kaupanteon yhteydessä, eli erillistä vapautumisaikaa ei enää sovita kuten Suomessa monasti on tapana.

 

Vaikka itse kaupantekoprosessi kuulosta kimurantilta, niin siitä huolimatta; suurin osa Espanjasta asunnon ostaneista on erittäin tyytyväisiä ostokseensa ja elämäänsä Espanjan auringon alla. Onhan ilmasto ihanteellinen täältä pohjoisen pimeydestä tulevalle; ei loskaa eikä liukasta, ei viistosti vasten kasvoja satavaa räntää, ei lumitöitä eikä päiviä jolloin aurinko ei nouse lainkaan. Myös eläminen Espanjassa on pääsääntöisesti edullisempaa ja ehkäpä myös leppoisampaa.

 

Mainittakoon erikseen vielä, että edustamamme Atlas International on toiminut Espanjan asuntomarkkinoilla vuodesta 1977 saakka. Teemme yhteistyötä vain ja ainoastaan hyviksi ja luotettaviksi toteamiemme rakennuttajien kanssa. Kaikki sivuillamme olevat toimeksiannot ovat omiamme ns. ensimmäisen käden toimeksiantoja, joiden omistaja on tehnyt sopimuksen suoraan kanssamme, asuntojen avaimet ovat meillä ja kaikkien asiakirjojen on tarkastettu olevan kunnossa.